Τεστ Pap – Τεστ Pap Υγρής Φάσης

τεστ παπ

Τι είναι το Τεστ Pap – Τεστ Pap Υγρής Φάσης 

Το τεστ Παπανικολάου εφευρέθηκε από τον Γεώργιο Παπανικολάου το 1928 και αφορά τη λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας με την βοήθεια μίας μικρής σπάτουλας και μίας βούρτσας. Τα κύτταρα επαλείφονται σε μία γυάλινη πλάκα τα οποία μονιμοποιούνται και στέλνονται στο εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση. Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο μαζί με τη γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Οι γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωσθεί πρόβλημα ελέγχονται κάθε 6 μήνες ή καμιά φορά και κάθε 4 μήνες.

Το κλασικό Test Pap (Τεστ Παπανικολάου) έχει περίπου 80% ακρίβεια στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων. Αυτό συμβαίνει γιατί το δείγμα που συλλέγεται παραμένει σε ένα ποσοστό του στη συσκευή λήψης (βούρτσα, σπάτουλα) και μόνο το 20% επιστρώνεται στο γυάλινο πλακάκι που εξετάζεται στο μικροσκόπιο. Tο Test Pap Υγρής Φάσης είναι η πρώτη εξέλιξη του κλασικού Test Pap (Τεστ Παπανικολάου) μετά από 50 χρόνια. Η μέθοδος Test Pap Υγρής Φάσης έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1996. Στην μέθοδο Test Pap Υγρής Φάσης ο τρόπος εξέτασης είναι ίδιος με το απλό pap test. τα κύτταρα συλλέγονται κατά τον ίδιο τρόπο αλλά αντί να επιστρωθούν στη γυάλινη πλάκα, το ειδικό βουρτσάκι τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με συντηρητικό, το υγρό Thin Prep. Έτσι εξασφαλίζεται η συλλογή όλων των κυττάρων της λήψης και η σωστή συντήρηση τους. Επιπλέον το Test Pap Υγρής Φάσης επιτρέπει πολλαπλές εξετάσεις στο ίδιο δείγμα χωρίς επαναληπτική επίσκεψη και λήψη.

Προετοιμασία για Τεστ Pap

  • Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις τρεις μέρες πριν από το τεστ Παπ.
  • Αποχή από τις σεξουαλικές επαφές τρείς μέρες πριν από το τεστ Παπ.
  • Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν ή κολπικές κρέμες δύο μέρες πριν από το τεστ Παπ.
  • Αν έχετε χρησιμοποιήσει ενδοκολπικά φάρμακα (αλοιφές, υπόθετα), η εξέταση θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας./li>
  • Η εξέταση να γίνεται μετά την 10η μέρα του κύκλου σας.

Τι ελέγχουμε με το Test Pap;

Eίναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια. Το Test Pap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Πώς γίνεται το Test Pap;

Ως μέρος της ετήσιας γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός, με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα (πλαστικό εξάρτημα μιας χρήσης αποστειρωμένο, που διαστέλλει τα τοιχώματα του κόλπού), θα πάρει μια λεπτή πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα και μια μικροσκοπική βούρτσα και θα σκουπίσει ήπια μερικά από τα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα. Μερικές μπορεί να αισθανθούν ένα κάψιμο ή μικρή ενόχληση καθώς λαμβάνεται το τεστ. Παρ’όλα αυτά η ενόχληση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μια στιγμή. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ή υπάρχει δυσπλασία.

Μη φυσιολογικό Test Pap σημαίνει καρκίνο;

Όχι. Ο πιο κοινός λόγος ενός μη φυσιολογικού τεστ είναι μια κολπίτιδα (μόλυνση του κόλπου από μικρόβιο) ή τραχηλίτιδα (μόλυνση του τραχήλου από μικρόβιο) που προκαλεί τις αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες μπορούν να θεραπευτούν κι έτσι ο τράχηλος να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Το τεστ και η θεραπεία, αν χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του Test Pap;

Τα περισσότερα Test Pap είναι φυσιολογικά, μερικές φορές όμως το αποτέλεσμα είναι παθολογικό (περίπου 1 στα 10). Θα περιγράψουμε επιγραμματικά τα αποτελέσματα του τεστ.

  • Αρνητικό: αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλός είναι υγιής! Το επόμενο τεστ γίνεται σε 1 χρόνο
  • Τραχηλίτιδα-κολπίτιδα: αυτό σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό για κακοήθεια. Εντούτοις υπάρχει μόλυνση που προκαλεί μια διαφοροποίηση στα κύτταρα. Πρέπει να γίνει μια καλλιέργεια για να ανευρεθεί η αιτία της μόλυνσης και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία. Ο γιατρός θα καθορίσει πότε πρέπει να γίνει το επόμενο τεστ.
  • ASCUS: (άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας) – είναι απροσδιόριστα κύτταρα, που δεν είναι δυσπλαστικά ούτε όμως φυσιολογικά. Υπάρχει υποψία για μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus). Κάνουμε κολποσκόπηση, για να δούμε το σημείο από το οποίο προέρχονται τα άτυπα κύτταρα. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV), για να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη και τον τύπο του.
  • LG- SIL (χαμηλού βαθμού δυσπλασία) ελαφρά δυσπλασία, σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Θα πρέπει να γίνει μια κολποσκόπηση. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV). Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται το επόμενο τέστ.
  • HG-SIL (υψηλού βαθμού δυσπλασία) μεγάλη κυτταρική δυσπλασία. Χρειάζεται σίγουρα περαιτέρω έλεγχος (κολποσκόπηση) και θεραπεία. Δεν υπάρχει καρκίνος αλλά χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.
  • Kαρκίνος, αυτό είναι πολύ σπάνιο σε νέες γυναίκες. Εάν με το Test Pap ανευρεθούν καρκινικά κύτταρα, η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Όσο νωρίτερα γίνει η θεραπεία, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω Test Pap;

Αν είστε υγιής, 1 φορά το χρόνο, την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο. Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε δύο χρόνια, αν τα προηγούμενα τεστ ήταν φυσιολογικά. Μετά τη θεραπεία, από κάθε κολπική ή τραχηλική μόλυνση, περιμένουμε να περάσουν 15 ημέρες και επαναλαμβάνουμε το τεστ. Στα παθολογικά τεστ θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό για τη συχνότητα που πρέπει αυτά να επαναλαμβάνονται.

Παπ Τεστ με κυτταρολογία υγρής φάσης

Επισημαίνεται, ότι το συμβατικό Τεστ Παπ παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα όπως το σχετικό υψηλό ποσοστό (15 – 70%) ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και ένα μικρότερο μεν, αλλά σημαντικό ποσοστό (5 – 15%) ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, που μελέτες έχουν αποδείξει, ότι κατά την ακανόνιστη επίστρωση του γυάλινου πλακιδίου (αντικειμενοφόρος πλάκα), σημαντικός αριθμός κυττάρων και υλικού της λήψης δεν επιστρώνεται και απορρίπτεται με τη σπάτουλα ή το βουρτσάκι της λήψης.

Πλέον παρέχεται η δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων του συμβατού Τεστ Παπ με την εφαρμογή του Best Prep Παπ Τεστ. Η μέθοδος της κυτταρολογίας υγρής φάσης χρησιμοποιείται για περισσότερο από δέκα χρόνια, είτε σαν πρώτη επιλογή, είτε σαν δεύτερη επιλογή εάν υπάρχει ένδειξη (π.χ. μετά από παθολογικό ή ανεπαρκές Παπ Τεστ). Τα κύτταρα του τραχήλου συλλέγονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και με το συμβατό μόνο Παπ τεστ, και αντί για την επίστρωση «ορισμένων» κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο, πάνω σε γυάλινο πλακίδιο, μεταφέρεται ακέραια η κεφαλή από το βουρτσάκι της λήψης σε ένα ειδικό φιαλίδιο με διάλυμα συντήρησης. Με τον τρόπο αυτό, φτάνει στο κυτταρολογικό εργαστήριο το 100% του υλικού της λήψης, χωρίς απώλειες. Με τη μέθοδο BestPrep βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα του υλικού που εξετάζεται και συνεπώς η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, μπορούν να πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις στο ίδιο δείγμα, όπως η ανίχνευση και τυποποίηση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-DNA test) και η ταυτοποίηση παραγόντων φλεγμονής (χλαμύδια, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, έρπητας κ.λ.π.). Η μέθοδος BestPrep αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο κυτταρολογίας υγρής φάσης, που σε σχέση με άλλες αντίστοιχες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί, λόγω της ελκυστικής της τιμής, την καθιστά εφικτή για όλες τις γυναίκες και για όλα τα πορτοφόλια. Αυτό το εξελιγμένο τεστενισχύει την εμπιστοσύνη σας για την αξιοπιστία του αποτελέσματος, με προσιτό κόστος, αρκετά χαμηλότερο από αντίστοιχα του παρελθόντος.