ΕΜΠΟΛΑ Ή ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Είναι μια σπάνια θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ:

Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την άμεση επαφή με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς, ή σωματικά υγρά (πχ σάλιο, ούρα, σπέρμα, κόπρανα κλπ) μολυσμένων ατόμων και ζώων, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (ρούχα, σεντόνια ή μολυσμένες βελόνες). Οι ασθενείς θεωρούνται μολυσματικοί από τη στιγμή που εμφανίζουν συμπτώματα. Δεν μεταδίδεται με τον αέρα όπως η γρίπη ή η φυματίωση.
Άτομα που επιβιώνουν είναι δυνατόν να μεταδώσουν την ασθένεια σεξουαλικά σχεδόν για δύο μήνες μετά τη θεραπεία τους. Προκειμένου να γίνει διάγνωση, εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ελονοσία, η χολέρα. Κατόπιν το αίμα διερευνάται για αντισώματα προς τον ιό ή για την παρουσία του ίδιου του ιού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του νεφρού, δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα αυτιά, ή το ορθό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και συμπτωματική και μπορεί να περιλαμβάνει οξυγονοθεραπεία, ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, μεταγγίσεις αίματος, χορήγηση φαρμάκων.
Δυστυχώς επειδή τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος η διάγνωση καθυστερεί να γίνει. Περίπου το 90% των ασθενών θα καταλήξει σε θάνατο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΕΜΠΟΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΦΥΛΑΧΘΩ

Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμήλος, εκτός αν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή υγρά μολυσμένου ατόμου ή ζώου. Ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των Ο ιός έμπολα σκοτώνεται εύκολα με καλό πλύσιμο με σαπούνι, χλωρίνη, τα συνήθη αντισηπτικά ή στέγνωμα κάτω από τον ήλιο. Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.
kounellas-iatriki-embola-map

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες