ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ;

Με την πρόσφατη έξαρση της ιλαράς πολλές συζητήσεις γίνονται γύρω από το βασικό εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους, αλλά και από τις νέες εξελίξεις.

Με την πρόσφατη έξαρση της ιλαράς πολλές συζητήσεις γίνονται γύρω από το βασικό εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους, αλλά και από τις νέες εξελίξεις. Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Δημήτριος απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις. Ένα από τα εμβόλια που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς των έφηβων κοριτσιών είναι έναντι του HPV. Στις αρχές, αρκετές ήταν οι φωνές που υποστήριζαν ότι είχε δοκιμαστεί αρκετά στον πληθυσμό. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα ασφαλές εμβόλιο; Σαφώς. Τα εμβόλια αυτά έχουν χορηγηθεί σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και η ασφάλειά τους έχει πλέον τεκμηριωθεί. Πρόκειται για ασφαλή εμβόλια.

Πότε πρέπει να γίνει το HPV εμβόλιο; Μπορεί να το κάνει μια γυναίκα, αν δεν το έκανε σε νεαρή ηλικία και τώρα έχει ήδη σεξουαλική δραστηριότητα; Φρόνιμο το εμβόλιο αυτό να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα. Σε πολλά κράτη χορηγείται από τα 9 έτη ζωής. Έχει διαπιστωθεί ότι όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί τόσο καλύτερη ανοσία παρέχει. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που συνίσταται να γίνονται μόνο δύο δόσεις αν γίνει έως το 15ο έτος ζωής, ενώ πρέπει να γίνουν τρεις μετά την ηλικία αυτή.

Το εμβόλιο αυτό σαφώς μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο έχει έννοια να γίνει το αργότερο μέχρι τα 25 έτη. Ο λόγος είναι πως ο ιός εγκαθίσταται και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο όταν προσβάλει το νεαρό κορίτσι, ενώ αργότερα η πρόκληση καρκίνου είναι πολύ πιο σπάνια.
Ένα από τα νεότερα εμβόλια είναι του μηνιγγιτιδόκοκκου B. Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να κάνουν το νέο εμβόλιο; Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου B συνίσταται, και έχει έννοια αν γίνεται από την ηλικία των 2 μηνών. Ο λόγος είναι ότι η μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου αφορά τις ηλικίες από 0 – 4 ετών, ακολουθούμενο από ένα μικρότερο κύμα συχνότητας κατά την εφηβεία. Το νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας B που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2018, είναι εγκεκριμένο για χορήγηση μόνο κατά την εφηβεία επειδή δεν έχει μελετηθεί στις μικρές ηλικίες.

Αν έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό για τη μηνιγγίτιδα με το προηγούμενο εμβόλιο τι μπορεί να γίνει; Τα εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκοκκο των ομάδων A, C, W135 και Y συνιστώνται κατά τον 12ο – 15ο μήνα, επίσης συνίσταται επανεμβολιασμός κατά την εφηβεία. Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας B, αν ένας γονιός αποφάσισε να το κάνει στο παιδί του, μπορεί να γίνει συγχρόνως με το τετραδύναμο αντιμινιγγιτιδοκοκκικό ή και μόνο του, 4 εβδομάδες μετά.

Αν κάποιος έκανε μία ή δύο δόσεις του αντί Men B κατά τη βρεφική ηλικία και επιθυμεί να συμπληρώσει τον εμβολιασμό με τρίτη δόση, αυτή μπορεί να γίνει όποτε επιθυμεί. Ακόμη, αν το επιθυμεί μπορεί να επαναλάβει τον εμβολιασμό κατά την εφηβεία. Η έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας θεωρείτε πως θα μπορούσε να περιοριστεί αν δεν υπήρχε το κύμα των αντί-εμβολιαστών γονιών; Είναι αλήθεια το εμβόλιο κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας είναι εκείνο που περισσότερη αντιεμβολιαστές κατηγορούν. Πολύ κακώς, γιατί το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλέστατο και αποτελεσματικότατο. Ο λόγος που συνιστώνται δύο δόσεις δεν είναι η ενίσχυση της ανοσίας, αλλά η κάλυψη του ποσοστού των 5% των παιδιών που δεν ανταποκρίνονται στον πρώτο εμβολιασμό. Ο δεύτερος εμβολιασμός συνίσταται 3 μήνες με 4 έτη από τν πρώτο εμβολιασμό. Συνεπώς όποιος δεν έχει ποτέ εμβολιαστεί πρέπει τώρα να κάνει δύο δόσεις με τρίμηνη χρονική διαφορά. Όποιος έκανε μόνο μία δόση πριν πολλά χρόνια τώρα θα χρειαστεί να κάνει άλλη μία δόση.

Πηγή: Έντυπο περιοδικό Youth Life (Free Press, Τεύχος 1, Χειμώνας 2017-2018, σελίδα 6)

περισσότερα