Πόσο βοηθάει η βιταμίνη Β12 στην απώλεια μνήμης?
Είναι ήδη γνωστό στην ιατρική κοινότητα ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ατροφίας του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για την απώλεια της μνήμης και την μείωση των πνευματικών ικανοτήτων. Εκτός από την έλλειψη της βιταμίνης Β12, κίνδυνο αύξησης της ατροφίας του εγκεφάλου αποτελεί η υψηλή πίεση (υπέρταση), η υψηλή χοληστερόλη αίματος ο διαβήτης και οπωσδήποτε η φθορά του οργανισμού λόγω γήρατος.
Αν σκεφτούμε ότι όλοι αυτοί οι επιβαρυντικοί παράγοντες, είναι κατά τεκμήριο χειραγωγήσιμοι, εκτός βέβαια του γήρατος που όμως σε κάποιο μέτρο και αυτό μπορεί να βοηθηθεί, είναι άδικο να υποφέρει μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας από μείωση γνωστικών λειτουργιών, που σχετίζονται με την νόσο Αλτσχάιμερ και την ατροφία του εγκεφάλου. Αυτές οι απλές διαπιστώσεις είναι δυστυχώς άγνωστες στον πολύ κόσμο και ιδιαίτερα η σημασία της βιταμίνης Β12 που στο τέλος – τέλος είναι εύκολο να αναπληρωθεί στον οργανισμό, αρκεί να ανιχνευθεί εγκαίρως η έλλειψή της.
Ορισμένες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Οι ηλικιωμένοι, οι χορτοφάγοι, οι έγκυες, οι μητέρες που θηλάζουν, όσοι υποφέρουν από υποσιτισμό και οι αλκοολικοί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έλλειψη βιταμίνης Β12. Δυστυχώς το πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης είναι πολύ συχνό, τόσο, που σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό των ανθρώπων με έλλειψη βιταμίνης αγγίζει το 40%.
Tο ποσοστό των ανθρώπων με έλλειψη βιταμίνης αγγίζει το 40%
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό ακριβώς, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρακολούθησαν 107 εθελοντές , φαινομενικά υγιείς για περίοδο 5 ετών. Οι ηλικίες των εθελοντών ήταν από 61 έως 87 ετών. Στην αρχή της έρευνας όλοι είχαν κανονικές γνωστικές δυνατότητες (έτσι είχαν επιλεγεί). Κάθε χρόνο υποβάλλονταν σε κλινική εξέταση με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για αξιολόγηση του μεγέθους και της ατροφίας του εγκεφάλου, αναλύσεις αίματος με μετρήσεις βιταμινών (β12, β9 ή φολικό οξύ, τρανσκοβαλαμίνης, ομοκυστείνης και άλλες) και τεστ αξιολόγησης των γνωστικών τους δυνατοτήτων και μνήμης.
Τα αποτελέσματα είχαν εντυπωσιακό ενδιαφέρον: Τα άτομα που είχαν αρχικά τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, είχαν διαχρονικά μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, δηλαδή παρουσίασαν μεγαλύτερη εγκεφαλική ατροφία κατά 6 φορές από ότι σε αυτούς που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτοί με το χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης ήταν εντός των καθιερωμένων ορίων, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν να επιβάλλεται η αναθεώρηση των ποσοτήτων βιταμίνης που θεωρούνται σήμερα ως κανονικές.
Δεν έχει όμως ακόμα διαπιστωθεί αν η χορήγηση της βιταμίνης Β12 εκτός από την ανασταλτική δράση της, είναι σε θέσει να βελτιώσει τη μνήμη σε ηλικιωμένους που παρουσιάζουν μείωση των ικανοτήτων τους ή ατροφία εγκεφάλου. Είναι σημαντικό λοιπόν όλοι οι πάνω των 50 ετών να παρακολουθούν τακτικά την βιταμίνη Β12 στο αίμα τους.