Μύθος με ..δείκτη προστασίας στην Αντιηλιακή Προστασία

Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 8, που επιπλέον προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος;
Αντιηλιακή Προστασία

Αλήθεις και μύθοι στην Αντιηλιακή Προστασία

– Οι Η.Π.Α. θέτουν αυστηρά όρια στις υπερβολικές υποσχέσεις των αντηλιακών.
– Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 8, που επιπλέον προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος;

Αντηλιακό απόλυτα ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα; Δείκτης προστασίας 70,80 ή 90;

Όλα αυτά είναι μύθοι, λέει οι αμερικανική κυβέρνηση, που αποφάσισε να επιβάλλει νέους αυστηρούς κανόνες στη διαφήμιση και παρουσίαση των αντηλιακών προϊόντων. Μεταξύ άλλων, δεν θα επιτρέπεται η αναγραφή της ένδειξης «προστασία από τον καρκίνο του δέρματος» σε αντηλιακά με δείκτη προστασίας κάτω του 15. Με άλλα λόγια, θα γίνεται πλέον σαφής διάκριση ανάμεσα στα προϊόντα που αποτρέπουν το κάψιμο από τον ήλιο και σ’ εκείνα που αποτρέπουν τον καρκίνο του δέρματος.

Όπως σημειώνει η «Ελ Παϊς», η ομοσπονδία υπηρεσίας φαρμάκων (FDA) αποφάσισε να βάλει τάξη σε μια αγορά που τις τρείς τελευταίες δεκαετίες είχε παραδοθεί χωρίς όρους στον κόσμο της διαφήμισης. Στο εξής, οι παρασκευαστές των αντηλιακών δεν θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους παρέχουν προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο αν δεν έχουν δείκτη ίσο ή μεγαλύτερο του 15 και αν δεν προστατεύονται τόσο από τις ακτίνες UVA, που προκαλούν γήρανση του δέρματος, όσο και από τις ακτίνες UVB όπου είναι υπεύθυνες για το κάψιμο του δέρματος.

Προστασία από τον καρκίνο του δέρματος

Και τα δύο είδη ακτίνων προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με την FDA, δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη ότι δείκτης προστασίας άνω του 50 παρέχει οποιαδήποτε επιπλέον προστασία. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει από επιστημονική άποψη καμία διαφορά ανάμεσα σε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 και σ’ ένα με δείκτη 80 ή 90.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει επίσης την διαφήμιση πολλών εταιρειών ότι τα προϊόντα τους είναι απολύτως ανθεκτικά στο νερό και τον ιδρώτα. «Αντί γι’ αυτό», σημειώνει η δερματολόγος Jil Listrom που συνδέεται με τη FDA, «θα πρέπει τα προϊόντα να αναγράφουν με σαφήνεια πόσο χρόνο διαρκεί η επίδραση του προϊόντος στο σώμα μετά την επαφή με το νερό». Η FDA έχει εγκρίνει την κυκλοφορία μόνο 17 αντηλιακών που προστατεύουν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα, κυκλοφορούν νομίμως 28 τέτοιες κρέμες.

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες