ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ

Μια «τριπλέτα» γονιδίων συνδέονται τελικά με τις ημικρανίες

Μια «τριπλέτα» γονιδίων που συνδέονται με τις ημικρανίες εντόπισαν ειδικοί του νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη έπειτα από μελέτη χιλιάδων πασχόντων και μη, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Genesis».

Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σε ό, τι αφορά τη γονιδιακή βάση των ημικρανιών, έδειξε παραλλαγές σε τρία γονίδια οι οποίες εμφανίζονται πιο συχνά στους πάσχοντες. Δύο από αυτά τα γονίδια, γνωστά ως PRDM16 και TRPM8, φάνηκε ότι αφορούσαν μόνο τις ημικρανίες και όχι άλλα είδη πονοκεφάλων. Επιπροσθέτως, το γονίδιο TRPM8 συνδεόταν με ημικρανίες αποκλειστικώς στις γυναίκες. Το τρίτο «ύποπτο» γονίδιο που εντόπισαν οι επιστήμονες ονομάζεται LRP1 και εμπλέκεται σε χημικά μονοπάτια εντός του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να κληρονομήσει ένα άτομο οποιαδήποτε από τις γονιδιακές παραλλαγές που εντοπίστηκαν μεταβάλλει τον κίνδυνο ημικρανίας κατά 10%-15%.

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες