ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι λοιμώξεις που αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) ή το νεφρό (πυελονεφρίτιδα) ή τον προστάτη στους άνδρες (προστατίτιδα). Αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν όταν μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας μετακινούνται προς τα πάνω μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη ή τον νεφρό και στους άνδρες από το έντερο μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη, το νεφρό ή τον προστάτη. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων;
Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν τσούξιμο στην ούρηση, συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και αποβολή αίματος στα ούρα (αιματουρία) χωρίς πυρετό. Τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας περιλαμβάνουν μερικά ή όλα τα συμπτώματα της κυστίτιδας και πυρετό >38, ναυτία, εμέτους ή/και πόνο στο νεφρό.

Πως θα βεβαιωθώ ότι πάσχω από ουρολοίμωξη;
Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να κάνετε μία γενική εξέταση ούρων που θα δείξει πυοσφαίρια ή /και ερυθρά στα ούρα και μικρόβια. Σε περίπτωση που έχετε μόνο συμπτώματα κυστίτιδας (δες παραπάνω) απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας δώσει κατάλληλο αντιβιοτικό. Αν έχετε συμπτώματα πυελονεφρίτιδας (δες παραπάνω) πρέπει να κάνετε και καλλιέργεια ούρων ώστε να εντοπισθεί το υπεύθυνο μικρόβιο αλλά αμέσως πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας γιατί η λοίμωξη του νεφρού είναι σοβαρή κατάσταση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Τι είναι οι ουρολοιμώξεις;

Πως θεραπεύονται οι ουρολοιμώξεις ;
Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κατάλληλο αντιβιοτικό για 3-7 ημέρες αν πρόκειται για κυστίτιδα ή για 7-14 ημέρες αν πρόκειται για πυελονεφρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία της πυελονεφρίτιδας πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο και θα χρειασθούν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ουροποιητικού. Τα συμπτώματα σας θα βελτιωθούν σε 2-3 ημέρες με τη σωστή θεραπεία αλλά πρέπει να πάρετε όλα τα φάρμακα που σας χορήγησε ο γιατρός ώστε να μην υποτροπιάσει.

Πάντα πρέπει να θεραπεύονται με αντιβιοτικά οι ουρολοιμώξεις;
Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει μικρόβιο στα ούρα (θετική καλλιέργεια ούρων) αλλά ο ασθενής δεν έχει καμία απολύτως ενόχληση. Αυτό είναι πολύ συχνό σε άτομα που έχουν ουροκαθετήρα αλλά συμβαίνει και σε άτομα που είναι κατά τα άλλα φυσιολογικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να πάρετε κανένα αντιβιοτικό εκτός αν είστε έγκυος ή αν προγραμματίζετε να κάνετε κάποια ουρολογική επέμβαση οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

πηγη: isathens.gr
Μ. Σούλη Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες