Τι εννοούμε όταν μιλάμε για παιδική παχυσαρκία;

Παιδική παχυσαρκία, επιδημία, μάστιγα ή πρόβλημα δίχως τέλος;
παιδική παχυσαρκία

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για παιδική παχυσαρκία;

Μιλάμε για μια επιδημία, μια μάστιγα ή για ένα πρόβλημα δίχως τέλος;

Με υπέρβαρα και παχύσαρκα τα 4 στα 10 ελληνόπουλα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τόσο της δημόσιας όσο και της υγείας των παιδιών. Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ενώ στην πρώτη θέση δεν βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά το Κουβέιτ με το 44,9% των κοριτσιών και το 35,6% των αγοριών ηλικίας 10-14 ετών να πάσχουν από παχυσαρκία.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, με το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας να αγγίζει το 54% τον τελευταίο χρόνο, έως το 2043 πιο πολλά παιδιά θα πεθαίνουν από την παχυσαρκία και τα επακόλουθά της (υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, καρδιακές προσβολές, εμφράγματα κτλ) παρά από τα ναρκωτικά και τον ιό του HIV.

Όμως θεωρείται η παιδική παχυσαρκία ασθένεια; Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι. Είναι ασθένεια διότι δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινή ζωή των παιδιών, επηρεάζει την υγεία τους και μπορεί να ελαττώσει την διάρκεια ζωής τους. Το αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με τον υπολογισμό του δείκτη «Μάζας- σώματος». Μην επαναπαύεστε στο γεγονός ότι είσαστε αδύνατοι άρα τα παιδιά σας δεν έχουν προδιάθεση για παιδική παχυσαρκία. Αν και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, η σωστή διατροφή και τα παραδείγματα που δίνετε στα παιδιά βοηθάνε στο να προσέχουν την διατροφή τους και να καταναλώνουν τροφές που βοηθάνε τον οργανισμό και την υγεία τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ένα παιδί που δεν κινείται, σε συνδυασμό με ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να θεωρείται παχύσαρκο ενώ δεν του φαίνεται (π.χ. όταν δεν έχει αναπτύξει αρκετούς μυς σε σύγκριση με το ποσοστό λίπους).

Σωστό ή λάθος;

  • Αν οι γονείς είναι αδύνατοι αυτό σημαίνει ότι έχουν εξασφαλίσει χωρίς καμιά προσπάθεια και το ιδανικό σωματικό βάρος του παιδιού τους;
  • Αν οι γονείς είναι υπέρβαροι αυτό εξασφαλίζει και αυξημένο σωματικό βάρος στο παιδί χωρίς δυνατότητα διαφοροποίησης;
  • Δίνουμε στα παιδιά μας μόνο τα γονίδιά μας ή μήπως και τις συνήθειές μας; Ποιο από τα δύο είναι ικανότερο να διαμορφώσει το σώμα μας και εντέλει την υγεία μας;

Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι ακόμη και εάν υπάρχει «γενετική προδιάθεση», είναι στο χέρι των γονιών το να φτιάξουν ή όχι ένα «ευνοϊκό περιβάλλον» για παραπανίσια κιλά. Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε πως μόλις το 1% των παχύσαρκων παιδιών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που ευθύνεται για την απόκτηση κιλών (π.χ ενδοκρινοπάθειες) Είναι η παχυσαρκία ασθένεια; Ασθένεια είναι καθετί που δυσκολεύει την καθημερινότητα μας, επιβαρύνει την υγεία μας και μικραίνει την διάρκεια ζωής. Η παχυσαρκία συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά! Υπολογίζοντας τον Δείκτη «Μάζας-Σώματος» (BMI Body Mass Index), ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον υπέρβαρο (που δεν είναι ασθένεια) ή παχύσαρκο και άρα… ασθενή!

Πηγή: www.paidorama.com

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες