Γενικές Οδηγίες για την αιμοληψία

Δείτε ποιές είναι οι γενικές οδηγίες που θα πρέπει να τηρήσουμε για την ημέρα της αιμοληψίας

1. To πρωί της αιμοληψίας επιτρέπεται μόνο η λήψη νερού, ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. Ο ασθενής πρέπει να είναι ήρεμος και ξεκούραστος (όσο το επιτρέπει η κατάστασή του) και ο περιβάλλον χώρος να είναι ζεστός το χειμώνα και δροσερός το καλοκαίρι. Το άγχος και η πρόσφατη σωματική κούραση μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων και των λευκοκυττάρων. Η αιμοληψία συνίσταται να γίνεται το πρωί, πριν από το πρωινό γεύμα. Θα πρέπει να έχουν περάσει 8-10 ώρες από το τελευταίο γεύμα πριν την αιμοληψία.

2. Η θέση του πάσχοντος την ώρα της αιμοληψίας παίζει επιπρόσθετο ρόλο. Προτιμάται καταρχήν η αιμοληψία σε καθιστή θέση, όταν αυτό είναι δυνατό.

3. Το σημείο της φλεβοκέντησης στους ενήλικες είναι συνήθως η έσω επιφάνεια του αγκώνα και προτιμούνται οι μεγάλες φλέβες του βραχίονα, βασιλική, κεφαλική και συνηθέστερα η λοξή ή μέση φλέβα που ενώνει τη βασιλική με την κεφαλική. Φλέβες που δεν εντοπίζονται εύκολα μπορούν να αποκαλυφθούν με ήπια χειρομάλαξη του αντιβράχιου ή ήπια εντριβή της επιφάνειας.

4. Μετά την αιμοληψία συνιστάται στον ασθενή να πιέσει το σημείο της αιμοληψίας με βαμβάκι, γυρίζοντάς το από την ανάποδη πλευρά, όπου είναι στεγνό, έχοντας το χέρι της φλεβοκέντησης τεντωμένο.

5. Πρέπει να αποφεύγεται η σωματική άσκηση για 2 ώρες πριν την αιμοληψία καθώς και μετά.

6. Ο ασθενής πρέπει να παραμένει στη καθιστή θέση, ήρεμος, τουλάχιστον για 5 λεπτά πριν από την αιμοληψία. Μετά την αιμοληψία να μην σηκωθεί απότομα. Άτομα που λιποθυμούν από την ένταση που νοιώθουν στην αιμοληψία, πρέπει να ενημερώνουν την αιμολήπτρια, ώστε να τους συστήνεται να γίνει η αιμοληψία σε κατάκλιση.

7. Άτομα που έχουν ιδιαίτερα δύσκολες φλέβες (μετά από χημειοθεραπεία, μετεγχειρητικοί ασθενείς), καλό θα ήταν να ενημερώνουν την αιμολήπρια ώστε να μεθοδεύει ανάλογα την τεχνική της.