Έλληνας επιστήμονας με τρία κορυφαία διεθνώς βραβεία στην Ενδοκρινολογία

Σε ένα μοναδικό μέχρι σήμερα επίτευγμα, ο Dr. Χρήστος Μαντζώρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ιατρός και επιστήμονας ελληνικής καταγωγής, θα λάβει και τα τρία κορυφαία διεθνώς βραβεία στην Ενδοκρινολογία και τον Μεταβολισμό μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος (2017-2018).

Σε ένα μοναδικό μέχρι σήμερα επίτευγμα, σε μία παγκόσμια πρωτιά, ο Dr. Χρήστος Μαντζώρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ιατρός και επιστήμονας ελληνικής καταγωγής, θα λάβει και τα τρία κορυφαία διεθνώς βραβεία στην Ενδοκρινολογία και τον Μεταβολισμό μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος (2017-2018).

Συγκεκριμένα
Το TOPS Research Achievement Award αναγνωρίζει μια προσωπικότητα κάθε έτος για επιστημονικό επίτευγμα, ή τη μέγιστη συνεισφορά στην έρευνα στον τομέα της παχυσαρκίας. Αυτό το βραβείο είναι το πιο σημαντικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας (The Obesity Society), ενός οργανισμού που αντιπροσωπεύει τους διαμορφωτές πολιτικής δημόσιας υγείας, τους επιστήμονες της βασικής και κλινικής έρευνας, τους ιατρούς (στην χειρουργική, την παθολογία και τις υποειδικότητές τους), καθώς και τα συναφή ιατρικά επαγγέλματα (φαρμακοποιούς, διατροφολόγους κλπ), οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της παχυσαρκίας.

Η βράβευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ημερίδας, μέσα στην Εβδομάδα Παχυσαρκίας 2017, που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Παχυσαρκίας και η Αμερικάνικη Εταιρεία για την Χειρουργική του Μεταβολισμού και την Βαριατρική Χειρουργική (χειρουργική της παχυσαρκίας), στην Ουάσινγκτον, στις 29 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Dr. Μαντζώρος θα παρουσιάσει, μετά τη βράβευση, διάλεξη σε αρκετές χιλιάδες μέλη και των δύο εταιρειών, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μελέτη, την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Επιπλέον, ο Dr. Μαντζώρος θα βραβευθεί από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία (The Endocrine Society) για το έτος 2018, ως ο εξέχων κλινικός ερευνητής. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητή για την τεράστια συμβολή του στην κλινική έρευνα, που συνδέεται με την παθογένεια, την παθοφυσιολογία και τη θεραπεία των ενδοκρινολογικών ασθενειών. Ο Dr. Μαντζώρος πρόκειται να λάβει το βραβείο σε μια ειδική διάλεξη κατά την διάρκεια της ημερίδας της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο, στις 17-20 Μαρτίου 2018. Περισσότεροι από 12,000 ενδοκρινολόγοι και διαβητολόγοι, καθώς και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα (φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ), από όλο τον κόσμο, πρόκειται να παρευρεθούν.

Ο Dr. Μαντζώρος θα βραβευθεί, επίσης για το 2018, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, στις 19 Μαίου 2018, με το βραβείο Geoffrey Harris της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας. Αυτό το σημαντικό βραβείο, με την υψηλότερη αξία μεταξύ όλων των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν διακεκριμένο ερευνητή, ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της νευροενδοκρινολογίας.

Το βραβείο θα παραλάβει ο Dr. Μαντζώρος σε μια ειδική τελετή και ακολούθως να παρουσιάσει την επιστημονική του εργασία με ομιλία, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνάντησης. Επίσης, ο Dr. Μαντζώρος θα προσκληθεί να παρουσιάσει τη δουλειά του στον τομέα της νευροενδοκρινολογίας σε προσεχή διεθνή συνέδρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας είναι μια συλλογική εταιρεία 58 Εθνικών Εταιρειών από την Ευρώπη, την πρώην ΕΣΣΔ, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, για την Ενδοκρινολογία, το Διαβήτη και το Μεταβολισμό. Ο Dr. Μαντζώρος είναι ο πρώτος επιστήμονας, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και λαμβάνει αυτό το βραβείο.

Σχετικά με το έργο του
Ο Dr. Χρήστος Μαντζώρος σήμερα ερευνά την επίδραση της λιραγλουτίδης, ενός GLP-1 αγωνιστή, και της λορκασερίνης, ενός αγωνιστή των SHT-2c υποδοχέψν σεροτονίνης, στη ρύθμιση της όρεξης και της ομοιόστασης της ενέργειας. Αποτελέσματα από αυτές τις συνεχιζόμενες έρευνες που δείχνουν ότι η λιραγλουτίδη μειώνει την εκδήλωση επιθυμίας σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, μέσω δράσεων στον εγκέφαλο. Παράλληλα, εντόπισε και χαρτογραφεί μαζί με Έλληνες συνεργάτες του, τους GLP-1 υποδοχείς σε ανθρώπινους εγκεφάλους για πρώτη φορά.

Αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, τα οποία θέτουν τα θεμέλια για την αποκωδικοποίηση των παθοφυσιολογικών-νευροενδοκρινολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται στην παχυσαρκία και την ενεργειακή ομοιόσταση, θα υποστηρίξουν την εφαρμογή αποτελεσματικών θεραπειών για την παχυσαρκία και θα βοηθήσουν πολλούς ασθενείς οι οποίοι θα επωφεληθούν από αυτές. Επιστημονικές εργασίες με αποτελέσματα από αυτές τις έρευνες δημοσιεύθηκαν και πρόκειται να δημοσιευθούν σε περιοδικά ιδιαίτερα υψηλής αξιολόγησης.

Επιπροσθέτως, με το έργο του στην ενδοκρινολογία, ο Dr. Μαντζώρος έχει ενισχύσει και εμπλουτίσει τη γνώση μας για τα ευεργετικά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, μέσα από κλινικές επιδημιολογικές μελέτες, και έχει οδηγήσει στην εφαρμογή αυτών των ανακαλύψεων προς όφελος της δημόσιας υγείας, μέσω της Pangea Inc., της οποίας είναι συνιδρυτής. Ένα βασικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών οξέων μέσω ξηρών καρπών και ελαιόλαδου. Αυτές οι καινοτόμες έρευνες έχουν επεκτείνει ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό για τη διατροφή, από αντιπροσωπευτικά δείγματα ερευνών σε πιο δραστικές, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες μπορούν να αποδείξουν αιτιότητα.

Τέλος, ο Dr. Μαντζώρος έχει επίσης αναπτύξει μια καινοτόμα ερευνητική προσπάθεια στον τομέα των ενδοκρινολογικώς συσχετιζόμενων κακοηθειών. Αυτή η εργασία παρουσιάζει πως τα χαμηλά επίπεδα αντιπονεκτίνης, ενός ενδογενούς ευαισθητοποιητή της ινσουλίνης, είναι στενά συνδεδεμένα με την ανάπτυξη του καρκίνου του ενδομητρίου και του στήθους καθώς και καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος σε αρκετά διαφορετικούς πληθυσμούς, υποδηλώνοντας ότι η αντιπονεκτίνη είναι ο σύνδεσμος που λείπει ανάμεσα στην παχυσαρκία/αντίσταση στην ινσουλίνη και κακοήθειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. O Dr. Μαντζώρος μελετά τους τροποποιητικούς παράγοντες των επιπέδων της αντιπονεκτίνης, συμπεριλαμβάνοντας το ρόλο της διατροφής, και πιο συγκεκριμένα το ρόλο των τροφών χαμηλών σε γλυκαιμικό δείκτη και της Μεσογειακής διατροφής, για την αλλαγή των επιπέδων της αντιπονεκτίνης στους ανθρώπους, και προσπαθεί να συνθέσει φάρμακα για την θεραπεία των ανωτέρω παθήσεων.

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών – έντυπη μορφή

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες