Κορωνοϊός- Συμπτώματα και μέτρα προφύλαξης

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
kounellas-iatriki

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προσβάλλουν τόσο τα ζώα, όσο και τον άνθρωπο. Στον άνθρωπο είναι γνωστό ότι αρκετοί κορωνοϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ο πιο πρόσφατος κορωνοϊός από την Κίνα προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ο νέος κορωνοϊός CoViD-19 μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με την αναπνευστική οδό (μεγάλα σταγονίδια βήχα, φτέρνισμα, άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού). Η λοίμωξη ξεκινά με ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (βήχα, μυαλγίες, κόπωση) και εξελίσσεται με υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια και δύσπνοια. Σε ηλικιωμένα άτομα η λοίμωξη είναι βαρύτερη. Ο μέσος χρόνος επώασης είναι περίπου 5-7 ημέρες και ο ανώτερος 14 ημέρες. Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδίδεται και κατά τη διάρκεια του χρόνου επωάσεως, πριν δηλαδή εμφανιστούν τα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα ελέγχου της διασποράς. Η μετάδοση αφορά κυρίως σε άτομα που έχουν στενή επαφή, όπως μέλη της ίδιας οικογένειας, σε συνωστισμό, εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αερογενή μετάδοση με μικρά σωματίδια αέρα σε μεγάλες αποστάσεις. Η απόσταση για τη μετάδοση είναι περίπου 1,5με 2 μέτρα, όσο μακριά δηλαδή μπορεί να φτάσουν μεγάλα σωματίδια με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μετάδοση γίνεται και με τα χέρια που ίσως έχουν μολυνθεί με άμεση ή έμμεση επαφή από εκκρίσεις ή μολυσμένες επιφάνειες εφόσον δεν λαμβάνονται σωστές προφυλάξεις.. Δεν είναι γνωστό ακόμα πόσο χρόνο μπορεί να επιβιώσει ο CoViD-19 σε επιφάνειες. Γι’ αυτό και ένα βασικό μέτρο προφύλαξης και αποφυγής της λοίμωξης είναι η χρήση προφυλακτικής μάσκας, σωστό πλύσιμο των χεριών και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Τι πρέπει να προσέχουμε
Οι καθημερινές προληπτικές ενέργειες είναι οι ίδιες για όλους τους ιούς.
· Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
· Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη και τα μάτια σας.
· Αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα
· Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
· Καλύψτε το βήχα με τον αγκώνα σας ή χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο και στη συνέχεια απορρίψτε το αμέσως.
· Χρησιμοποιήστε μάσκα μιας χρήσεως αν είστε αδιάθετοι ή βρίσκεστε σε χώρους με πιθανούς φορείς ιών.
· Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα.

Για πληροφορίες σχετικά με τον Κορονοϊό καλέστε στη γραμμή 24ωρης λειτουργίας 1135.

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες