Συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις, από το συνεργάτη χειρουργό Μαστολόγο, Χ.Λούμπια

Ενημέρωση από τον συνεργάτη της Κουνέλλας Ιατρική, Χειρουργό Μαστολόγο, Χρήστο Λούμπια.
Συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις

Τι είναι οι συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις

Οι συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές μιας και αποτελούν σοβαρή ένδειξη για πάθηση του μαστού.Ακόμη ακόμη μπορεί να αποτελούν μία πρώιμη ένδειξη για καρκίνο του μαστού. Ανευρίσκονται τυχαία στην μαστογραφία, αφού είναι ασυμπτωματικές,μη ψηλαφητές και δεν ανιχνεύονται υπερηχογραφικά. Φαίνονται σαν άσπρες μικρές κουκίδες. Ενίοτε αποτελούν το πρώτο και συχνά και το μόνο σημάδι μιας αρχόμενης κακοήθειας.

Βέβαια μικροαποτιτανώσεις δεν σημαίνει πάντα καρκίνος.

Υπάρχουν πληθώρα από καλοήθεις οντότητες που οδηγούν σε σχηματισμό μικροαποτιτανώσεων, όπως η σκληρυντική αδένωση, η ινοκυστική αλλαγή του μαστού, οι φλεγμονές, προηγηθείσες επεμβάσεις, κ.α. Η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην απεικόνιση των μικροαποτιτανώσεων και η δυνατότητα επεργασίας της μαστογραφίας έχουν συμβάλλει στην έγκαιρη εντόπιση της βλάβης αυτής του μαστού.

Η συμβολή του υπερηχογραφήματος περιορίζεται στον εντοπισμό ή όχι κάποιας υποκείμενης μάζας που πιθανόν να μη γίνεται διακριτή μαστογραφικά ειδικά σε πολύ πυκνούς μαστούς. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να εξακριβώνεται η καλοήθεια ή η κακοήθεια της βλάβης και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με βιοψία. Για το λόγο αυτό ο Ειδικός Χειρουργός μαστού πρέπει να προχωρά άμεσα σε βιοψία όπου υπάρχει έστω και η παραμικρή υποψία για κακοήθεια της βλάβης.

Χρήστος Λούμπιας
Χειρουργός Μαστολόγος
Ειδικός Συνεργάτης της Κουνέλλας Ιατρική

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες