Γενικές Οδηγίες για Εξετάσεις ούρων

Δείτε τις Γενικές Οδηγίες για εξετάσεις ούρων

ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ: συλλέξτε ούρα (τα πρώτα πρωινά) από το μέσο της ούρησης στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Τα ούρα πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μιας ώρα από την λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δοθούν στο εργαστήριο μέχρι 2 ώρες. Η καλλιέργεια ούρων πρέπει να πραγματοποιείται πριν την λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει γίνει λήψη αντιβιοτικού ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης ημέρας δεν συλλέγεται. Από την δεύτερη ούρηση μέχρι και την πρώτη ούρηση της δεύτερης ημέρας συλλέγονται όλες στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο. Δεν πρέπει να παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά την διάρκεια της συλλογής και μέχρι να τα φέρετε στο εργαστήριο τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ: Απαιτείται νηστεία από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Πραγματοποιείται η πρώτη πρωινή ούρηση. Στην συνέχεια ο εξεταζόμενος πίνει 1-2 ποτήρια νερό. Τις επόμενες 2 ώρες από την πρώτη πρωινή ούρηση συλλέγονται.