Γενικές Οδηγίες για Ορμονολογικές εξετάσεις

Γενικές Οδηγίες για ορμονολογικές εξετάσεις

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH) : απαιτείται 8ωρη νηστεία και 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.


ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ: 24 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η λήψη καφεϊνης, διουρητικών και αντιϋπερτασικών, 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.


ΡΕΝΙΝΗ ΚΟΠΩΣΗΣ: 24 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η λήψη καφεϊνης, διουρητικών και αντιϋπερτασικών, 40 λεπτά έντονο περπάτημα ή ανεβοκατέβασμα σκάλας για 20 λεπτά.


ΓΑΣΤΡΙΝΗ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.


ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ: 15-35 μέρες πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να γίνει λήψη διουρητικών και αντιϋπερτασικών. Πρέπει για 3 εβδομάδες να γίνει δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h), 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.


ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΚΟΠΩΣΗΣ: 15-35 μέρες πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να γίνει λήψη διουρητικών και αντιϋπερτασικών. Πρέπει για 3 εβδομάδες να γίνει δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h), 40 λεπτά έντονο περπάτημα ή ανεβοκατέβασμα σκάλας για 20 λεπτά.


Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α ) : η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες λόγω της ημερήσιας διακύμανσης των επιπέδων.


TG : πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση, βιοψία, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine.


Αιμοληψία για έλεγχο του θυρεοειδούς (T3, T4, TSH, FT3, FT4, ANTI-TG, ANTI-TPO) : Αν λαμβάνετε χάπι, εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να το πάρετε – μπορείτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα.


ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ : απαιτείται νηστεία και απαγόρευση του καπνίσματος για 4 ώρες πριν την αιμοληψία.


ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH ): απαιτείται 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.


ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (PTH) : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.


ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) : απαιτείται νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.