ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΩΡΕΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ THE PARTHENON OF BOOKS

Το έργο The Parthenon of Books της Marta Minujín είναι ένα σύμβολο ενάντια στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους.

Η Marta Minujín και η documenta 14, μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το έργο The Parthenon of Books (O Παρθενώνας των Βιβλίων), αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του έργου.

Το έργο The Parthenon of Books της Marta Minujín είναι ένα σύμβολο ενάντια στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Η Αργεντίνα καλλιτέχνις Marta Minujín και η documenta 14, μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης συλλέγουν για την πραγματοποίηση του έργου βιβλία που βρίσκονται και πάλι σήμερα σε νόμιμη κυκλοφορία, μετά από χρόνια απαγόρευσης, ή κυκλοφορούν ελεύθερα σε ορισμένες χώρες και απαγορεύονται σε άλλες.

Η εγκατάσταση με τίτλο The Parthenon of Books θα παρουσιαστεί στο Κάσελ ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών, ο οποίος συμβολίζει το αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου. Έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν, χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ, στο ίδιο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος» ρίχτηκαν στην πυρά περίπου 2.000 βιβλία. Το 1941, στο Fridericianum, το οποίο εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκη, ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα άλλη μια συλλογή περίπου 350.000 βιβλίων.

Το έργο The Parthenon of Books της Minujín αντλεί την καταγωγή του από την εγκατάσταση του 1983 με τίτλο El Partenón de Libros, την οποία είχε παρουσιάσει λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. Μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα, δύο γερανοί έγειραν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία μεριά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν μαζί τους. Μια δημόσια δράση αφιερωμένη στην επιστροφή στην κυκλοφορία των άλλοτε απαγορευμένων βιβλίων σχεδιάζεται και για τον Παρθενώνα στο Κάσελ στο τέλος της documenta 14.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΡΙΣΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ;

Σας καλούμε να συνεισφέρετε στην πραγματοποίηση του έργου δωρίζοντας ένα ή περισσότερα βιβλία. Η Marta Minujín και η documenta 14 προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το έργο The Parthenon of Books (O Παρθενώνας των Βιβλίων), αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του έργου. Μπορείτε να στείλετε βιβλία μέσω ταχυδρομείου ή φέρνοντας τα οι ίδιοι στα γραφεία της documenta 14, είτε στην Αθήνα είτε στο Κάσελ. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τις παρακάτω ταχυδρομικές διευθύνσεις:

documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας
Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Για το έργο The Parthenon of Books
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
11521 Αθήνα

documenta 14 στο Πολυτεχνείο
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αίθουσα Πρεβελάκη
Για το έργο The Parthenon of Books
Πατησίων 42
10682 Αθήνα

documenta 14
documenta und Museum Fridericianum gGmbH
Attention: The Parthenon of Books
Friedrichsplatz 18
D-34117 Kassel

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΒΙΒΛΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΡΙΣΩ;

Ενδεικτική της διεθνούς έκτασης της λογοκρισίας είναι η παρακάτω λίστα βιβλίων απαγορευμένων σήμερα ή στο παρελθόν, που πλέον συγκαταλέγονται μεταξύ των κλασικών της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Αϊνστάιν, Άλμπερτ: Η Θεωρία της Σχετικότητας
Αριστοφάνης: Λυσιστράτη
Βάργκας Λιόσα, Μάριο: Η Θεία Χούλια και ο Γραφιάς
Βολταίρος: Καντίντ ή Η Αισιοδοξία
Γκαίτε, Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον: Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου
Γκαρθία Λόρκα, Φεντερίκο: Ποιητής στη Νέα Υόρκη
Γκομπρόβιτς, Βίτολντ: Φερντυντούρκε
Γκόρντιμερ, Ναντίν: Οι Άνθρωποι του Τζούλι
Θερβάντες, Μιγκέλ ντε: Ο Δον Κιχώτης
Καζαντζάκης, Νίκος: Ο Τελευταίος Πειρασμός
Κάρολ, Λιούις: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων
Κάφκα, Φραντς: Η Μεταμόρφωση
Κέστνερ, Έριχ: Φάμπιαν. Η Ιστορία ενός Ηθικολόγου
Κοέλο, Πάουλο: Ο Αλχημιστής
Κούντερα, Μίλαν: Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι
Μακιαβέλι, Νικολό: Ο Ηγεμόνας
Μαν, Τόμας: Οι Μπούντενμπροκ
Μαρξ, Καρλ και Ένγκελς, Φρίντριχ: Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος
Μούζιλ, Ρόμπερτ: Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Ταίρλες
Μπράουν, Νταν: Κώδικας Da Vinci
Μπρεχτ, Μπέρτολτ: Η Όπερα της Πεντάρας
Μυριβήλης, Στρατής: Η Ζωή εν Τάφω
Νερούδα, Πάμπλο: Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα και Ένα Τραγούδι χωρίς Καμμιάν Ελπίδα
Όργουελ, Τζωρτζ: Η Φάρμα των Ζώων
Παστερνάκ, Μπορίς: Δόκτωρ Ζιβάγκο
Ρεμάρκ, Έριχ Μαρία: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον
Ρούσντι, Σαλμάν: Σατανικοί Στίχοι
Σαιντ-Εξυπερύ, Αντουάν ντε: Ο Μικρός Πρίγκιπας

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες