Ο ΙΣΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ν’ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ & ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη ήταν μεγάλος στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ

Τις τεράστιες ευθύνες, για την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προσπαθεί να απεμπολήσει ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, με αντιφατικές δηλώσεις του που καταγράφονται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή.

Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μετά από πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη του, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, απηύθυνε αναφορά στον κ. Εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας, για το γεγονός ότι παρέμεναν κλειστές 200 περίπου ΜΕΘ, στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη ήταν μεγάλος συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις ιδιαίτερα καλές κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας, να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά και αφετέρου στην έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού.

Σήμερα, όψιμα ο κ. Υπουργός με δημοσίευμα στην ΑΥΓΗ, χαρακτηρίζει ως αυθαίρετες τις απόψεις του ΙΣΑ παρά το γεγονός ότι συνομολογεί τις συνέπειες της «αντιεμβολιστικής κουλτούρας της χώρας μας».

Πρέπει να διερωτάται κανείς ποιος είναι άραγε αρμόδιος, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα πολιτικής της υγείας και δημόσιας υγείας, όπως είναι αυτό του εμβολιασμού; Ποιος ηγείται των υπεύθυνων δομών, για την προστασία της δημόσιας υγείας; Ξεχνά ο κ. Υπουργός ότι το περασμένο φθινόπωρο ήταν η μοναδική χρονιά κατά την οποία δεν υπήρξε καμία εκστρατεία ενημέρωσης, για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού;

Επιπρόσθετα δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη καμπάνια ενημέρωσης τους κοινού, για την κατάχρηση αντιβιοτικών που παρατηρείται ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα και έχει οδηγήσει τη χώρα μας στο θλιβερό ρεκόρ των ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι οι ευθύνες για την αντιεμβολιαστική κουλτούρα του ελληνικού πληθυσμού και την κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι πολύπλευρες και διαχρονικές. Ωστόσο η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών ζητημάτων, με αποτέλεσμα να θρηνούμε σήμερα περισσότερες ανθρώπινες ζωές από κάθε άλλη χρονιά.

Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας , να σταματήσει «να νίπτει τας χείρας της» και να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ , Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ , ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πηγή: isathens.gr

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες