Τι είναι η πυκνότητα των Μαστών; Ενημέρωση από τον Χειρουργό Μαστού Χρήστο Ι.Λούμπια

Πυκνοί μαστοί, τι σημαίνει ο όρος αυτός και τι κρύβουν. Μας εξηγεί ο συνεργάτης μας χειρουργός μαστού Χρήστος Ι. Λούμπιας

Πυκνοί μαστοί και τι κρυβούν
Πολλές φορές θα έχουμε ακούσει την έκφραση

Πυκνός μαστός
Τι σημαίνει αυτό?
Τι είναι η πυκνότητα των μαστών? Η πυκνότητα των μαστών είναι ένας δείκτης που μας δίνει πληροφορίες για την αναλογία λιπώδους ιστού και άλλων τύπων ινώδους ιστού στην περιοχή του μαστού. Το λίπος απεικονίζεται με μαύρο χρώμα στη μαστογραφία, ενώ ο ινώδης ιστός με λευκό χρώμα.Μία βλάβη όπως ένας καρκινικός όγκος εμφανίζεται επίσης με λευκό χρώμα, έτσι γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό γιατί είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τούς πυκνούς μαστούς.

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΥΚΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΘΕΙ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

Όσο περνούν τα χρόνια, ο μαστός τείνει να γίνεται λιγότερο πυκνός, γι’ αυτό και η μαστογραφία συνιστάται σε μεγαλύτερης ηλικίας και όχι σε πολύ νεαρές γυναίκες. Σε νέες κοπέλες, η πυκνότητα του μαστού τους δεν επιτρέπει να ανιχνευθεί με βεβαιότητα ο καρκινικός όγκος για το λόγο αυτό σε νεαρές γυναίκες παρακολουθούμε το μαστό τους με Υπερηχογράφημα μαστών και όχι με Μαστογραφία. Ο υπέρηχος μαστών πρέπει ΠΑΝΤΑ να γίνεται συμπληρωματικά με τη μαστογραφία για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό του καρκίνου σε γυναίκες με αυξημένη πυκνότητα μαστών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Σε γυναίκες 40ετών με πύκνους μαστούς κάθε 6 μήνες υπέρηχος μαστών με κλινική εξέταση και μία φορά το χρόνο μαστογραφία με κλινική εξέταση.

Πηγή: Loubias-surgery

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες