9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Καθημερινές Πρώτες Βοήθειες
kounellas-iatriki

Καθημερινές Πρώτες Βοήθειες

· Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να σώσετε μια ανθρώπινη ζωή
Η άμεση φροντίδα που θα δώσεις σε κάποιον που τραυματίστηκε ή αρρώστησε ξαφνικά μπορεί να σώσει μια ζωή που κινδυνεύει. Οι στατιστικές μας λένε, ότι οι περισσότεροι γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες καταστάσεων όπου κινδυνεύει άμεσα μια ανθρώπινη ζωή, μια έως δύο φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι λιγότερο απειλητικές καταστάσεις είναι ακόμη συχνότερες και συνήθως αφορούν σε αγαπημένα μας πρόσωπα, δηλαδή σε οικογένεια, φίλους και συναδέλφους. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτός που χρειάζεται τις Πρώτες Βοήθειες είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Μάθετε μαζί μας Πρώτες Βοήθειες
Έχεις σκεφτεί αν θα μπορούσες να έχεις βοηθήσει όταν βρέθηκες μπροστά σε ένα ατύχημα ή μια αιφνίδια ασθένεια; Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Πρώτων Βοηθειών της GEP παρέχουν γνώσεις και κυρίως δεξιότητες, ώστε ο καθένας μας να είναι σε θέση να βοηθήσει το συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Δες τι μπορείς να κάνεις στα συχνότερα περιστατικά:
«Το παιδί μου ανέβασε πυρετό (πάνω από 37οC), είναι κατακόκκινο και ιδρώνει. Τι να κάνω;»

Στα πρώτα στάδια του πυρετού, ένα παιδί μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία αλλά να παραπονιέται ότι κρυώνει, ενώ φαίνεται χλωμό. Μπορεί επίσης να παραπονιέται ότι πονάει το κεφάλι του.

· Μέτρα τη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο
Ένας χαμηλός πυρετός μπορεί να μην είναι επιβλαβής, ωστόσο πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά. Σε μικρότερα παιδιά, ένας πυρετός πάνω από 39οCμπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

· Βγάλε τα περιττά ρούχα και δώσε υγρά, όπως νερό ή αραιωμένο χυμό.
Αυτό θα δροσίσει το παιδί και θα βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Μην καλύπτεις το παιδί με κουβέρτες ή οτιδήποτε που μπορεί να ανεβάσει κι άλλο τη θερμοκρασία του.

· Δώσε σιρόπι παρακεταμόλης στη συνιστώμενη δόση.
Αυτό θα βοηθήσει να πέσει ο πυρετός και μειώσει τον πόνο.

Τα παιδιά έχουν συχνά ασθένειες και ατυχήματα και οι γνώσεις Πρώτων Βοηθειών από τους γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων στο σπίτι, με ψυχραιμία.

«Καθώς μαγείρευα στην κουζίνα, σε μια στιγμή απροσεξίας, καυτό νερό έπεσε στο αριστερό μου χέρι. Τι να κάνω;»

· Δρόσισε το έγκαυμα κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Αυτό θα μειώσει τον πόνο, το πρήξιμο και τον κίνδυνο να μείνει ουλή (σημάδι). Όσο πιο γρήγορα και για όσο περισσότερο δροσίζεται η περιοχή, τόσο μικρότερη η επίδραση της βλάβης.

· Εφόσον το έγκαυμα έχει δροσιστεί, κάλυψέ το με ένα φιλμ μεμβράνης ή μια ειδική βαζελινούχα γάζα.
Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης, διατηρώντας την περιοχή καθαρή.

· Εάν χρειάζεται, κάλεσε το 166 ή ζήτα από κάποιον να καλέσει.
Το έγκαυμα ίσως χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Εάν δεν είσαι σίγουρος για τη σοβαρότητα, αναζήτησε ιατρική βοήθεια. Πάντα να καλείς το 166 εάν ένα παιδί έχει υποστεί έγκαυμα.

«Η συνάδελφός μου παθαίνει κρίση πανικού, κλαίει και νιώθει αβοήθητη. Τι να κάνω;»
· Δείξε ότι την ακούς και ήρεμα ρώτα πώς μπορείς να τη βοηθήσεις.
· Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος, χτίσε εμπιστοσύνη και δείξε ότι είσαι εκεί για να την ακούσεις. Ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσεις με δικούς της ανθρώπους εκ μέρους της. Γίνε μια επιρροή ηρεμίας και διαβεβαίωσε το άτομο ότι μπορείς να το βοηθήσεις.
· Δείξε προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω της και στο τι χρειάζεται.
· Θυμήσου ότι μπορεί να δυσκολεύεται να σου εκφράσει τις ανάγκες της. Μπορεί να μην μπορεί να εκφραστεί κατάλληλα και να χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Μείνε δίπλα της για όσο χρειάζεται.

περισσότερα

βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Προαγωνιστικός Έλεγχος, Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με τον ετήσιο Προαγωνιστικό Έλεγχο! Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας ️ Μαζί με το σχολείο ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες